Fyll i nedanstående formulär så återkommer vi till dig.

Bättre förståelse för kundbehov hos B2B ger tryck i försäljningen

4 mars, 2015

Kan företag kan öka sina intäkter med bibehållen eller lägre kostnadsmassa, genom att arbeta på rätt sätt med kundsegmentering?

Genom att identifiera och fokusera på lönsamma kundsegment, kan man utveckla produkter och tjänster som på ett sofistikerat sätt utgår ifrån kundernas behov. Samtidigt som man anpassar prissättning, kanalval, marknadsföring och säljstöd för ett skarpare erbjudande med hög penetration i målgruppen.

Många verkar tro att det är vanligt att analysverktyg för kundsegmentering används inom vinstdrivande bolag. Detta stämmer förvisso, men jag skulle vilja säga att man då framförallt syftar på bolag på konsumentmarknaden. Min erfarenhet är att det fortfarande finns potential när det gäller att bättre förstå kundbehov inom B2B, och utifrån dessa skapa konkurrenskraftiga lösningar där produkter, tjänster och service integreras på ett sätt som uppfyller behovet för ett specifikt kundsegment.

Vinnarna framöver kommer bli de bolag som lyckas skapa samsyn och överblick kring kundbehov internt i organisationen. Detta ger snabbhet i utveckling av nya affärsmodeller och innovativa erbjudanden, kort time-to-market och tryck i försäljningen.

Om Claes Östman

»Jag drivs av lust - lusten att skapa en skillnad. Min starka sida är att se bortom problemen, att se till orsakerna. Det är först när man ger sig tid att fundera på orsakerna som man kan lösa problemen.«