Hej Alexander, vad trevlig att ha dig här! Berätta lite om din bakgrund.
– Gärna det. Jag är Civilingenjör från KTH med en hel hög med tekniska och ekonomiska ämnen innanför västen. Och jag trodde förstås som många med mig att det blir till att jobba i storindustrin. ABB, Siemens, Scania – de vanligt misstänkta. Så blev det inte. Det blev heller ingen återfärd till hemorten, till mittens Sverige, Sundsvall. Jag fastna här i Stockholm, kan man säga. Även om fastna är fel ord. Jag märkte att de stora företagen redan före finanskrisen i slutet av 00-talet var försiktiga. Det var kärvt, kort sagt, säger Alexander.
– Jag började i stället på ett nystartat konsultbolag med verksamhetsutveckling och företagsstrategier.
Alexander, då vill jag fråga dig om vad du kallar din bransch?
– Nja, jag vet inte om jag har en bransch som sådan. Skulle vara konsultbranschen då. Jag har inte fastnat för branscher som finans, telecom eller resebranschen. Jag har haft tur och hamnat på olika ställen och organisationer. Som Ericsson, Folksam, Samhall och Skatteverket, för att nämna några, säger Alexander.
– Då skulle man hellre säga att min bransch och mitt gebit är processer och digitalisering. Oavsett smarta system eller smarta människor så är min bransch på ett sätt logiken i centrum om det går att förstå. En process kan förstås vara mer eller mindre automatiserad. De mer moderna systemen är ändå lika som tidigare men nu då lättare att kombinera, som processer på burk, kan man väl säga. Och även om det är standard så, längre ner, är det en logik och processteg. Samma för alla nya eleganta ERP-system, cloudlösningar och så vidare. Det handlar om information och datahantering, menar jag.
Nämn ett exempel som du tänker på?
– Det stora självklara är förstås Cloud med hela resan som brukar beskrivas med »pizza-menyn« eller pizza as a service, säger man kanske hellre. Alltså att gå från traditionell on-premises-installation, mot infrastructure-as-a-service, plattform-as-service bort hela vägen till software-as-a-service. Alltså från att göra hela pizzan själv med egna tillgångar till att få den serverad på restaurang.
– Den trenden har pågått i minst tio år. Några företag är tidigt i kurvan, andra i mitten och så finns förstås företag som har en teknisk skuld som ligger i bakkant. Jag har kunder över hela skalan. Det gör samtidigt mitt jobb spännande med möjligheterna att jämför vad som fungerar bra i olika skeden.
– Man måste hålla i minnet att det finns risker med alla uppbyggda stora system och de övergångar som görs från ett läge till ett annat. För mig är det viktigt att göra bra beskrivningar av dessa lägen. Man behöver veta mer om just storlek, kvalité och kostnader. Vad är bra och vad är inte lika bra. Det är först då vi kan göra en bra analys och benchmark. Just denna uppmätning ser jag att många gör fel. Väljer lösningar på fel data. Ett bra exempel är GDPR. Det är ett grundkrav att man inte tar in ett system som inte är bevisat bra på att hantera hanterar just GDPR. Och sedan designa för det. Hörs självklart, men jag ser misstagen.
Nu är du konsult på Anchor Management Consulting – Varför är du en bra konsult?
– Kombination av flera faktorer som jag tänker. Om man är en person som gillar samverka med andra. Sen är en bra konsult är en relativt ambitiös person i mina ögon. Sedan är jag en som gärna hjälper andra att nå högre mål. Det tror jag är en viktig faktor, säger Alexander.
– Nu är jag inte väldigt senior. Jag tar intryck. Även att jag sysslat med IT-frågor i tjugo år. Så det är en god egenskap att jag kan ta intryck av mina än mer erfarna kollegor. Det är kanske ett svar på din fråga, säger Alexander.
Alexander, till sist, tipsa oss om litteratur som du tycker är läsvärd.
– Jaha du, nu fick du mig lite tyst. Jag har inget typiskt kulturtips i bok väg. Det får bli en fackbok i så fall. «What’s Your Digital Business Model?» av Peter Weill och Stephanie Woerner den har jag stort utbyte av. Behandlar digitala affärsmodeller på ett begripligt sätt. Den tycker jag är läsvärd. Den ligger högt på listan för rekommendationer till personer i ledningsposition som vill få i sig något användbart. Svarar, i mitt tycke, på frågorna hur gör vi för att det ska gå bra för en organisation framöver. Jag gillar boken och tanken.
– Essensen i boken är i mångt och mycket att det är viktigt att man håller redan på sin data. Kort sagt, avslutar Alexander.
Tack ska du ha Alexander. Tack själv för denna trevliga pratstund.