Fyll i nedanstående formulär så återkommer vi till dig.

Möt John Daicic, CEO på Atlas Antibodies

1 oktober, 2018

Anchor Management

Hej John, Trevligt att du kunde ta dig tid och låta dig intervjuas.

John, Du sitter sedan ett drygt år som CEO på Atlas Antibodies. Berätta om detta år.

– Mycket spännande år, kort sagt. En ren upplevelse, skulle jag kunna säga. Vi har fantastiska produkter, sprunget ur ett gediget forskningsprojekt, The Human Protein Atlas – HPA. Till detta har jag engagerade och kunniga medarbetare. Vad mer kan man begära, frågar John.

Självklart, vad mer kan man begära? Och om jag vill förstå bättre var ni är på kartan. Var i Life Science industrin tycker du Atlas Antibodies är?

– Framsidan, front end, säger John direkt. Vi ger forskare verktygen för att kunna forska på mekanismer inom människokroppen som celler, vävnad och organ. Vårt utbud idag består av avancerade reagens, med fokus på så kallade antikroppar som används av forskare med olika metoder för att studera proteiner och deras interaktioner. Applikationer finns i forskningsområden som till exempel onkologi (cancer) och neurovetenskap. Vår huvudman för denna forskning kring HPA är Professor Mathias Uhlén, som är också grundare till Atlas Antibodies, det måste jag förresten få nämna, säger John.

Och vad är de närmaste stegen som du ser det?

– Inom validering, det som kallas Enhanced Validation skulle jag säga. Där prestandan hos dessa molekylära verktyg bekräftas ytterligare. Där har vi redan lagt mycket kraft tillsammans med HPA. Det är naturligtvis en viktig parameter för vår prestanda och där ligger vi absolut i framkant, bedömer jag. Vi kommer att satsa på diagnostiska analysapplikationer – assays – och utveckling av »targeted proteomics«, dvs verktyg för detektion och kvantifiering av ämnen som kan vara tecken på t ex olika sjukdomar.

Om vi tittar lite framåt, Var är ni på väg? Var görs de stora framstegen?

– Hur kan vi tillhandahålla lösningar för forskare som utvecklar diagnostik inom det vi kallar Precision Medicine. Alltså, inte samma läkemedel till alla. Det är en stark trend att kunna skräddarsy olika läkemedel mot olika patientgrupper – mer effektiva och inriktade läkemedel. För att kunna göra det måste man ha en bra diagnostik, säger John. På diagnostiksidan är förhoppningen att kunna tillhandahålla tillräckligt känsliga analyser av markörer för sjukdomar för att möjliggöra skräddarsydda behandlingar. Det finns också andra generella trender inom medicin. Titta på immunoterapi-området till exempel, säger John. De flesta tidigare terapier var syntetiska molekyler. Numer går vi mer mot biologiska. Som antikroppar och stamcellterapier. Man omprogrammerar kroppens egna celler. Precision Medicine är nästa steg i denna utveckling. HPA-projektet fortsätter att kartlägga vilka proteiner är funktionellt viktiga i olika nyckelprocesser. Där ser vi att det finns mycket att hämta. För exempelvis förståelse av sjukdomar och hälsa. Vad är faktorerna för människans hälsa, det som kallas wellness. Spännande, säger John.

Hur går det för er då, rent affärsmässigt?

– Affären som sådan går bra. Vi växer. Bra försäljning och intäkter. Vi har också starka ägare som vill utveckla företaget. Det ger oss förstås goda möjligheter att växa affären ytterligare framåt.

Ge ett råd till oss Managementkonsulter. Var är viktigt framöver?

– Ni behöver inte förstå tekniken i detalj. Ni behöver förstå organisationen, personalen och inte bara management, utan vart är företaget på väg och vad som är hindren. Buy-in från operativ personal, det är jätteviktigt. Change management är ett partnerskap mellan kunden och konsulten, det ser jag som extra viktigt.

En sista fråga. Vad har du på sängbordet just nu?

– Där ligger två böcker just nu. Reinventing Organizations av Fredric Laloux. Sen ligger 4 3 2 1 av Paul Auster, på bordet. En riktig tegelsten som jag försöker komma igång med. Verkar i alla fall ha en stark potential, säger John och ler.

John, Det här var intressant och kul och få möjlighet att tala med dig – Tack ska du ha!

Vi ger forskare verktygen för att kunna forska på mekanismer inom människokroppen.

John Daicic

CEO Atlas Antibodies

Atlas Antibodies develops, manufactures and distributes highly characterized advanced antibodies to the research community worldwide.