Fyll i nedanstående formulär så återkommer vi till dig.

Är du kompis med en bot, än?

20 mars, 2017

Anchor Management

The Economist påminde mig häromdagen om det citatet i Stanley Kubricks oroväckande framtidsstudie – 2001: A Space Odyessy. Kapten Dave Bowman pratade med och fick snabba svar av skeppsdatorn HAL 9000, som alltid stod till tjänst, men som efterhand inte gjorde som den blev tillsagd då detta kunde »äventyra uppdraget«. Det var inte någon ljus bild av datorer och artificiell intelligens, men det var ett försök att berätta vad som kan komma i framtiden. Datorer som förstår oss och som kan hjälpa oss reda ut komplicerade förhållanden eller lätt presentera stora mängder data. Kubrick hade en sinister bild i sin tänkta framtid vad gällde talande robotar. Läs mer i The Economist via länken längst ner.

Utvecklingen går verkligen rasande fort inom området kring talförståelse och AI. Någon som kommer ihåg Siris första stapplande och rätt knaggliga steg? Idag är Siri redan mångfalt bättre och på gatorna hörs allt oftare »Ok google!«.

Datorer, robotar och då bots har på det senaste helt enkelt tagit sjumilakliv i detta sammanhang. Rösten och språket är det snabbaste sättet att kommunicera. Om det fungerar. Däri ligger problemet och lösningen. Datorer håller på att bli allt bättre på det syntetiska talet. Mer lika HAL ovan, som pratade rent redan 1968.

– Hasta la vista, baby, Schwarzeneggers berömda roll i Terminatorfilmerna, är ett annat exempel som plötsligt känns långt borta. Det låter inte längre monotont, entonigt och robotlikt i datorvärlden. Vissa röstapplikationer har förstås fortfarande har en monoton robotröst, men det ändras som sagt väldigt snabbt nu. Och plötsligt en dag, och jag citerar min vän Mats Lewan, blir det tillräckligt bra. Då kommer den kaskadeffekt på samma sätt som vi såg med digitalkameran, smarttelefonen och, faktiskt, faxen och till och med järnvägen.

Den gordiska knuten är kombinationen och korrelationen av olika system vi ser idag. Deep learning, självlärande system och, ännu mer spännande, inbyggda mekanismer som kan räkna ut dels hur det gick till och vad som händer efter det, utan att göra fysiska experiment.

Varför är detta så spännande och varför tror jag att detta kommer att komma så starkt? Jo, för tal och språk är som sagt det mest effektiva – för oss människor. Talförståelse och mer eller mindre intelligenta hushållsapparater är redan på väg att bli stapelvaror i vardagen. Nu kommer tiotusenkronors frågan. Hur står det till i industrin? När förväntar sig affärskunder att inköpta produkter kan ta emot röstinstruktioner eller svara på vad som står i instruktionsboken om filterbyte eller maxkapacitet? När vill man sitta i styrhytten på sin Scania eller sin bergborr och fråga när det är dags att byta luftfiltret? Min gissning: detta kommer att bli affärskritiskt, också ganska snart. Gör dig redo att bli kompis med en Bot-expert!

Jag kan tipsa om några bra artiklar kring ämnet: