Fyll i nedanstående formulär så återkommer vi till dig.

Möt Stina Berggren

9 september, 2019

Hej Stina, vad trevlig att ha dig här! Berätta om din bakgrund.

– Hej, roligt att vara här! Jag har snart 30 års erfarenhet från IT-branschen, men är egentligen civilekonom i botten. Jag började min bana med redovisning, men insåg ganska fort att det här med informationsteknik är mer spännande och framåtriktat. Eftersom jag är nyfiken och också behövt balansera karriären med några barn så har jag därefter haft många olika roller däribland systemutveckling, projektledning, konsult, IT-chef, HR-chef, försäljning och affärsledning. Närmast kommer jag från rollen som regionchef på Sogeti där jag ansvarade för den skånska verksamheten bestående av ca 110 personer.

Och nu som konsult, hur ser arbetet ut ute hos kunderna?

– Utgångspunkten är alltid kundens behov, säger Stina. Det första jag gör är att skapa mig en bild av verksamheten genom att lyssna på medarbetarna. Jag passar då också på att lyssna in vad de vill, kan och vad som driver dem. Det är väldigt bra att ha i ett senare skede när det är dags att få till förbättringsarbetet. Efter detta ser jag ofta vad som behöver göras för att få till ett beständigt resultat, men det är inte alltid helt lätt att förklara för kunden att man behöver förändra något i en till synes hyfsat fungerande del av verksamheten för att ta bort en smärta i en annan del. När planen är klar och ledningsgruppen är incheckad på den så är det bara att kavla upp ärmarna och sätta igång. Jag jobbar på alla nivåer, från receptionisten till styrelsen, och gör ofta flera parallella förändringar samtidigt. Det kan vara små saker, som göra stor skillnad, till större systembyten.

I de branscher du har arbetat i – vad står de inför nu i närtid, som du ser det?

– Den gemensamma utmaning de nu har är att ta tillvara det som de digitala möjligheterna ger. Innan någon annan gör det och kanske hittar en smart lösning för ditt lönsammaste segment. En del branscher har kommit längre än andra, som media, finansiella sektorn och konsumenthandeln, medan det finns oerhört mycket mer att göra inom exempelvis industrin och vården. Det finns alldeles för många företag och organisationer som fortfarande ser IT som en kostnad och inte en möjliggörare. Det kan bli förödande på sikt, menar jag.

Du har arbetat med dina kunders affärer och deras potential, var kommer det intresset ifrån?

– Jag har alltid haft ett inneboende driv att göra saker bättre, säger Stina. Det har än så länge inte landat i att jag tagit tag i någon möjlighet själv och utvecklat den affärsidén. Hittills har jag fått den möjligheten i någon dos på de flesta jobb jag haft och haft roligt nog med det. Att göra skillnad är näring för mig. Jag beundrar dock stort alla entreprenörer som faktiskt gör något av sina idéer.

Finns det något mer som du tycker är viktigt att tänka på framöver för dina kunder?

– Kommunikation och arbetssätt! Digitaliseringen har ju gjort att världen blivit allt mindre, förändringar i omvärlden går allt fortare och den ökad transparensen ställer höga krav på att kunna anpassa sig. Det är hög tid att börja jobba utifrån agila principer, inte bara i systemutvecklingens värld, utan i hela organisationen. Det innefattar t.ex. lyhördhet gentemot kunderna, ansvar och mandat långt ut i organisationen, transparens i kommunikationen inte bara internt utan med alla i ditt ekosystem, inklusive kunderna. Detta är förstås en stor förändring för det traditionella chefsledet, CFO:er och inköpare som vill ha spikade budgetar och specifikationer. En reflektion jag gjort på senare tid är att SAS-Jannes ”Riv pyramiderna” är mer aktuell än någonsin! Kanske ska läsa den igen. Det var ett tag sedan…

Stina, till sist, det brinner hemma! Vad lämnar du kvar?

– Jag skulle förstås se till att alla i min familj kommer med ut. Mina foton och filmer är mig också kära, men eftersom jag lever som jag lär och använder molntjänster så får de nog också bli kvar. Om jag har tid och möjlighet så tar jag nog också med någon av de tavlor som min man gillar. Det mesta andra går ju att återskapa.

Stina Berggren kommer att arbeta med att stärka vårt erbjudande inom affärsutveckling och förändringsledning. Hon kommer också ha ett särskilt fokus på Skåne och Öresundsregionen. Vi på Anchor är mycket glada att vi lyckats locka till oss ett stjärnskott som Stina. Hon kommer göra oss alla bättre!

Stina Bergren, Anchor management Consulting

Om Stina Berggren

Jag brinner för att förbättra verksamheter! Verksamheter med individer, som med tillit och inspirerande guidning kan lyfta sin organisation till oanade höjder. Med de digitala möjligheter som finns idag finns en outnyttjad potential i kommunikation och samarbete. Inte bara internt, utan med hela sitt ekosystem. Att kombinera strategi med stegvisa, hållbara förändringar är det roligaste som finns! Hör av dig, jag fikar gärna och berättar mer!