Fyll i nedanstående formulär så återkommer vi till dig.

Förändringsledning – nyckeln till framgångsrika förändringar

20 juni, 2023

Förändringsledning, vad är det? Vi lever i en föränderlig värld där företags och organisationers välgång över tid är starkt beroende av att löpande lyckas anpassa sig till de nya förutsättningar som råder.

I videon pratar vi bl. a. om vikten av medarbetarnas engagemang.

Utmaningen

Nya visioner och strategier tas fram och när de ska exekveras så behöver man ofta göra en mer genomgripande förändring av sin verksamhet. Då gäller det att veta vad man ger sig in på och hur man bäst leder alla genom förändringen. Tyvärr finns det inte ett recept som fungerar för alla situationer. Men det gemensamma är att de flesta brukar vilja ha en förbättring, däremot är man inte lika beredd på att göra jobbet.

Medarbetarna är nyckeln till en lyckad förändring

När ledningen i en organisation eller ett företag identifierat att en större förändring måste ske är den effektivaste vägen att engagera medarbetarna. Men de behöver få svar på sina frågor om varför och vad det kan innebära för dem, deras eget individuella varför, för att få drivkraft. Lyckas man med det kan man vinna väldigt mycket tid och också få till en hållbar förändring. Det är medarbetarna som vet vad som behöver göras och hur hinder ska övervinnas. Ge dem tilliten och förutsättningar, ge dem löpande feedback och håll en öppen dialog, konstant med målbilden som ledstjärna så kommer saker att hända i rätt riktning.

Ledningen ligger ofta mentalt före i förändringen eftersom de varit med från start. Det finns inte finns tillräckligt med tålamod att ge medarbetarna en chans att komma i kapp. En annan fallgrop är att ledningen inte är tillräckligt tydlig och klar över vad som behöver prioriteras bort för att ge utrymme för förändringsarbetet.

Rätt förutsättningar och förändringsledning

Om man ska sammanfatta vad som är viktigast att tänka på när man ska driva igenom en förändring? Man kan sammanfatta det på många sätt, men här är en variant:

Bilden visar en kurva som beskriver förändringsledning

Hantera era förutsättningarna innan du drar igång:

  • Skapa en tydlig vision och mål
  • Rätt ledarskap, både i ledningen och av förändringen
  • Kommunikation; resurser, kompetens och kanaler
  • En rimlig plan

Engagera medarbetarna i arbetet:

  • Bjud in medarbetarna tidigt för ett aktivt deltagande i förändringen. Detta är den enda ”genvägen” som finns för en hållbar förändring.

Ledarskap i förändringen med flexibilitet:

  • Hantera förändringen, justera planen utifrån förutsättningarna. Flexibilitet och anpassningsförmåga av hur förändringen ska gå till är en kritisk framgångsfaktor, men håll hårt i målbilden och varför förändringen behövs.
  • Mät och övervaka framsteg
  • Fira framstegen!

Etablera nya vanor:

  • Arbeta med förändringen längre än du tror. Det tar tid att etablera nya vanor och få en hållbar förändring.

Metodstöd vid  förändringsledning

Det finns mängder av etablerade modeller och metoder att använda sig av inom detta område, t.ex:

För oss på Anchor får metoden aldrig bli ett självändamål – vi plockar det som är relevant för situationen och kryddar det med ganska många nypor erfarenhet för att få ut den bästa effekten.

Anchors rekommendation

Att genomföra och få förändringar hållbara är svårt. Och det tar ofta längre tid än man tror. Många organisationer är heller inte så skickliga på att göra denna tuffa resa på egen hand. Det är ju inte särskilt konstigt eftersom man inte genomför större förändringar speciellt ofta.

Vi på Anchor har alla lång yrkeserfarenhet, vi har arbetat i olika roller och i olika typer av organisationer. Det som gjort att vi samlats och trivs på Anchor är att vi har insett att vi älskar att leda våra kunder genom sina förändringsresor med hjälp av vår verktygslåda och det kollegiala stöd vi ger varandra. Förändringsledning i samband med digitalisering är en av våra specialiteter.

Läs även våra tidigare artiklar för dig som sitter i företagsledningen:

Välkommen att kontakta oss för att prata om era förändringsbehov och hur vi tillsammans kan se till att de blir framgångsrika med rätt förändringsledning.

Stina Bergren, Anchor management Consulting

Om Stina Berggren

Jag brinner för att förbättra verksamheter! Verksamheter med individer, som med tillit och inspirerande guidning kan lyfta sin organisation till oanade höjder. Med de digitala möjligheter som finns idag finns en outnyttjad potential i kommunikation och samarbete. Inte bara internt, utan med hela sitt ekosystem. Att kombinera strategi med stegvisa, hållbara förändringar är det roligaste som finns! Hör av dig, jag fikar gärna och berättar mer!

Om Roger Edin

›› Jag brinner för att få teorin att fungera i praktiken. Att översätta teoretiska standardiserade ramverk och modeller till kundens språk, skapa nya värden och att implementera det i verksamheten”

”För mig är en bra start på ett projekt att vi identifierat “the biggest pains” i alla delar av verksamheten. Min uppgift är att få ihop det till ett tydligt ”hur” man botar smärtan och förebygger. ‹‹