Fyll i nedanstående formulär så återkommer vi till dig.

Värdeskapande hållbarhet är mer än ett regelverk

14 mars, 2025

Med EU:s nya omnibus-förslag drar du kanske en lättnadens suck eller så blir du frustrerad. Du har kanske redan påbörjat ett omfattande hållbarhetsarbete och -rapportering. Eller så ligger du i startgroparna. Oavsett vilket är det ingen bra idé att lägga arbetet med värdeskapande hållbarhet i frysboxen!

Värdeskapande hållbarhet är här för att stanna! Hållbarhet bromsar inte ditt företags konkurrenskraft och det behöver inte vara enbart en administrativ börda.

När hållbarhet är en del av företagets eller organisationens syfte (purpose), vision och strategi blir hållbarhetsarbetet trovärdigt och meningsfullt. Då blir hållbarhet en naturlig del av det dagliga arbetet. En följd av detta kan också bli att innovationskraften och motståndskraften ökar i hela bolaget samtidigt som förtroendet förbättras. Det kan i sin tur leda till fler meningsfulla samarbeten och starka relationer med intressenter. Ditt varumärke blir starkare och därmed också förmågan att öka både omsättning och resultat.

Ett förändrat eller uppluckrat regelverk kommer inte förändra kundernas och intressenternas krav på hållbart företagande. För att skapa värde måste man fortsätta arbeta med hållbarhet som en del av företagets eller organisationens DNA. Det gäller lika mycket nu som för några månader sedan.

Att driva verksamheten utifrån ett syfte och vision

Ditt företags eller organisations syfte (purpose) eller vision svarar på frågan varför företaget eller organisationen finns. Vad är det ni ger till världen, era kunder eller intressenter? Det är företagets DNA. Det är viktigt att fundera igenom hur alla aspekter av hållbarhet omfattas i detta DNA. Och om det inte gör det, hur kan det bli en del av DNA:t?

Följande är exempel på företag som har kända visioner som innehåller social och/eller miljömässig hållbarhet:

  • IKEA: Att skapa en bättre vardag för de många människorna.
  • Patagonia: Att bygga de bästa produkterna, inte orsaka onödig skada, använda affärer för att inspirera och implementera lösningar på klimatkrisen.
  • Ørsted: Att skapa en värld som helt drivs av grön energi genom att utveckla och implementera förnybara energilösningar som vindkraft och solenergi.
  • Unilever: Att göra hållbart liv tillgängligt för alla genom att halvera miljöpåverkan och förbättra hälsa och välbefinnande för miljarder människor.

Från ett tydligt syfte till strategi

Varför just ert företag eller organisation finns (syfte och vision) är startpunkten för er strategi. Det ger riktning och mening åt allt företaget gör. För att bygga en hållbar strategi behöver ni också en tydlig målbild. Utan en tydlig ledstjärna tenderar avdelningar att arbeta i silos, vilket kan leda till konflikter.

Börja med att analysera nuläget, både internt och externt. Med en klar bild av var ni står och vart ni vill nå, kan ni sätta upp mål och strategiska områden som leder er dit. Företagets värderingar ska vara tydligt kopplade till visionen.

När hållbarhet är en integrerad del av syfte, vision och målbild blir det naturligt att inkludera hållbarhetsmål och aktiviteter i strategin. Om hållbarhet behandlas som ett "sido-ämne" och endast åläggs hållbarhetsavdelningen, blir det svårt att arbeta med, mäta och följa upp. Arbetet behöver förankras och bedrivas i verksamheten.

Fördelar med hållbarhet som en integrerad del i strategin

Att integrera hållbarhet i företagets vision och strategi är inte bara fördelaktigt, utan det är nödvändigt för att skapa verkligt värde och göra hållbarhet till en naturlig del av affären. Värdeskapande hållbarhet är mycket mer än ett regelverk! Här är några exempel på fördelar:

  • Konkurrensfördel och stärkt varumärke: När hållbarhetsarbetet genomsyrar hela företaget och följs upp strukturerat, stärker det varumärket och ger konkurrensfördelar. Det kan också leda till högre prissättning.
  • Innovation och effektivitet: Genom att arbeta med hållbarhet och en sammanhängande strategi, ökar innovationskraften och effektiviteten i företaget. Detta leder ofta till nya idéer och affärsmöjligheter.
  • Minimera risk: En genomarbetad strategi med hållbarhet som en självklar del minskar risken för böter, kriser och skadat förtroende.
  • Mening och motivation: Hållbarhetsarbete ger mening och motivation till alla intressenter, inklusive anställda, ägare, investerare och kunder.

Att få den hållbara strategin att leva

När hållbarhet är en röd tråd i företagets strategi, blir det en naturlig del av alla aktiviteter. Tänk på ett företag vars vision är att förbättra människors hälsa genom renare luft. Deras vision kan vara att ingen ska behöva andas förorenad luft, och målet kan vara att minska luftföroreningar med 50% på fem år. Alla företagets aktiviteter skulle då syfta till detta mål.

För att lyckas är det viktigt att:

  • Etablera tydliga och mätbara mål: Att "bara" vilja göra världen bättre räcker inte. Det måste finnas konkreta mål.
  • Jobba med ledarskap, kultur och värderingar: Hållbarhet måste vara en naturlig del av företagets kultur och värderingar.
  • Lära av andra: Ta inspiration från andra företag och deras framgångar.

Var ska man börja?

Har ni redan en tydlig vision och strategi men behöver integrera hållbarhet? Oavsett regelverk i framtiden är det fortsatt bra att göra en dubbel väsentlighetsanalys och någon form av intressentanalys. Den ger en grund att bygga vidare på. Involvera flera intressenter, både inom och utanför företaget.

Även om ditt företag eller organisation inte omfattas av regelverk är det viktigt att hålla hållbarhetsfrågan högt på agendan. Hållbarhet handlar inte om regelverk, utan det är en fråga om att välja ett högre syfte för verksamheten och jobba efter detta. En vilja att skapa något bättre för människa och miljö kommer alltid att stärka ditt varumärke och din affär! När hållbarhet är en del av er vision och strategi blir arbetet trovärdigt och skapar verkligt värde.

Vägen framåt

Regulatoriska krav och lagar är viktiga för att driva arbetet framåt, men verkligt värde skapas när hållbarhet genomsyrar hela verksamheten. Det innebär att också företag behöver ta ställning till områden som mångfald, rättvisa och inkludering.

Enligt mig handlar sunt företagande om att värna om människor, samhälle och miljö. För det är väl just detta som är värdeskapande hållbarhet!

Vill du veta mer eller behöver du stöd? Hör av dig till oss! Vi har hjälpt många vidare på resan!

Om Marielle Noble

››Jag brinner för att föra samman människor, syfte, varumärke, teknik och prestanda för att skapa förändring mot en mer hållbar framtid.Jag är en senior ledare och förändringsledare med bred erfarenhet från olika områden såsom marknadsföring och kommunikation, investerarrelationer, kundupplevelse, digital transformation och IT. Som person är jag positiv, nyfiken och har hög energi. Jag har omfattande erfarenhet av att leda och utveckla internationella och tvärfunktionella team samt att driva förändringsagendor. Jag har arbetat både med permanenta team och i projekt och program.Min affärsförståelse är holistisk och jag har förmågan att driva både strategi och operativ verksamhet – att omsätta vision till handling och leverera framgångsrika förändringar.‹‹