Fyll i nedanstående formulär så återkommer vi till dig.

Gör rätt när du ska välja ERP-system

12 januari, 2016

Inför ett byte av ERP-system genomförs ofta ett omfattande urvalsarbete av många olika leverantörer. Det arbetet är grovt överskattat!

Fokusera istället på de leverantörer som är överrepresenterade i din bransch och för storleken på ditt företag. All information för att göra det urvalet finns tillgängligt på nätet. Urvalet behöver inte innehålla mer än tre leverantörer.
Genomför sedan istället många referensbesök hos företag där lösningen är på plats. Blev deras implementering enligt förväntan? Hänger processerna i systemet nu ihop end to end? Hur stor blev totalkostnaden inklusive de inblandade konsulterna?

Flertalet ERP-system är idag hyfsat väl integrerade internt mellan olika delar av den egna mjukvaran. Långt viktigare är dock hur ERP-systemet kan integreras med andra system, i synnerhet system som är vitala för att stödja företagets verksamhet och då framför allt de kundnära applikationerna. Ditt företags verksamhet kommer att ändra sig över tid och ganska snabbt. Därför är det helt centralt att utvärdera hur väl ERP-systemet kommer att uppfylla morgondagens kundkrav mot företaget.

I ett perspektiv där ERP-systemet ska stödja hur företaget kan utveckla sitt erbjudande mot sina kunder, så är licenskostnaden i det närmaste oväsentlig. Den största ”kostnaden” ligger i utebliven intäkt samt höga kostnader vid förändringar i ERP-systemet. Denna kostnad är kan bli mycket stor, även i jämförelse med totalkostnaden för en implementation.

Ta mina råd: använd ett litet urval, gör många referensbesök, fokusera på morgondagens (kund)krav och glöm inte kalkylera med den största ”kostnaden” som ligger i utebliven intäkt.

Om Claes Östman

»Jag drivs av lust - lusten att skapa en skillnad. Min starka sida är att se bortom problemen, att se till orsakerna. Det är först när man ger sig tid att fundera på orsakerna som man kan lösa problemen.«